Λιτότητα για να μειωθεί ταχύτερα ο πληθωρισμός ζητά και το ΔΝΤ

Newsroom
Newsroom

Μετά την Κομισιόν

Σε ένα αυστηρά περιοριστικό περιβάλλον θα κληθεί να κινηθεί η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, καθώς μετά την Κομισιόν και την ΕΚΤ υπερ της ιδέας της λιτότητας στην Ευρώπη για την μείωση του πληθωρισμού τάσσεται τώρα και το ΔΝΤ.

 Στην τακτική συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, κος Άλφρεντ Κάμερ τόνισε πολλές φορές, ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να ενισχύσει την περιοριστική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, στην προσπάθεια ταχύτερης μείωσης του πληθωρισμού.

Αναφέρθηκε αρχικά, στην ανάγκη της απόσυρσης όλων των μέτρων στήριξης με εξαίρεση όσο είναι αυστηρά στοχευμένα στις περισσότερο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού κάθε χώρας. Έκανε, όμως, και ένα βήμα παραπάνω, σημειώνοντας πως "σε αυτή την φάση, θα πρέπει να προσπαθήσουμε την μεγαλύτερη δυνατή δημοσιονομική προσαρμογή, για να αντιμετωπίσουμε την εμμονή του πληθωρισμού και ειδικά του πυρήνα του πληθωρισμού να παραμένει σε υψηλά επίπεδα" είπε. Η γενική αυτή οδηγία αφορά και την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στην ομάδα των χωρών στις οποίες, παρότι ο γενικός πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, ο δομικός συνεχίζει να αυξάνεται.

Παραδέχθηκε, όμως, ότι το 2023, θα είναι μια χρονιά οικονομικής επιβράδυνσης για την Ευρώπη, αφού όπως είπε φέτος θα αποτυπωθούν στην ανάπτυξη οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ την κατάσταση θα επιβαρύνει και η συνεχής αύξηση των επιτοκίων του ευρώ.

Καθησύχασε, όμως, την ανησυχία που εκφράζεται και από την Αθήνα για μια νέα έξαρση στις τιμές της ενέργειας μέσα στο 2023. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι για το χειμώνα 2022-2203, αποφεύχθηκε η στασιμότητα στην Ευρωπαϊκή ανάπτυξη, λόγω της ταχείας προσαρμογής των κρατών της ΕΕ της απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, αλλά και λόγω… τύχης . Όπως είπε ο ήπιος χειμώνας που είχαμε φέτος, κράτησε την κατανάλωση αλλά και τις τιμές χαμηλά. Εκτίμησε επίσης, ότι και ο χειμώνας 2023 - 2024, δεν θα έχει σοβαρές συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Οικονομία. Τούτο με δεδομένο ότι σχεδόν δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρώπη έχει απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και έχει βρεί ήδη εναλλακτικούς προμηθευτές.

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ