Επίδομα μητρότητας: Τι ισχύει για τα ομόφυλα ζευγάρια και τις υιοθεσίες

Newsroom
Newsroom

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις - Όλα όσα θέλετε να ξέρετε.

Για την πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας, τις προϋποθέσεις λήψης του, αλλά και για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου. Παράλληλα, ο υφυπουργός μίλησε και για τις περιπτώσεις που το επίδομα μητρότας δίδεται σε ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και στην περίπτωση υιοθεσίας.

«Από την αρχή, στόχος της κυβέρνησης ήταν να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας της μητέρας και της οικογένειας, αλλά και να διευκολύνονται τα ζευγάρια, ώστε να μην παρακωλύεται ο επαγγελματικός βίος τους. Στο πλαίσιο αυτό, κατά την προηγούμενη τετραετία, επεκτείναμε το επίδομα μητρότητας στις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα και σε αυτή τη φάση το επεκτείνουμε και στις αυτοαπασχολούμενες, τις αγρότισσες και τις ελεύθερες επαγγελματίες». σημείωσε ο κ. Τσακλόγλου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και προσέθεσε:

«Το επίδομα θα καταβάλλεται για εννέα μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό ποσό, το οποίο θα λάβει η ασφαλισμένη, θα είναι σχεδόν 7.500 ευρώ.

Το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά και σε όσες γυναίκες, όταν ψηφιζόταν το σχετικό μέτρο, ήταν ήδη στην περίοδο της λοχείας, δηλαδή από τις 24 Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους (2023) και μετά.

Την παροχή αυτή δικαιούνται όλες οι μητέρες, με την προϋπόθεση να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα. Κατά τη συμπλήρωση της αίτησης στην πλατφόρμα, ακόμα και αν δεν έχουν ενημερότητα, βγαίνει αυτόματα μήνυμα ρύθμισης οφειλών, προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι, ενώ τα χρήματα της παροχής θα μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων την 1η του επόμενου μήνα.

Το επίδομα δίδεται επίσης και στην περίπτωση υιοθεσίας, αλλά και στην περίπτωση ομόφυλων ζευγαριών».

Διαβάστε επίσης:

Παροχές Μητρότητας: Ερωτήσεις και απαντήσεις για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ