Πώς να κάνετε τις γάτες σας να συμπαθήσουν η μία την άλλη

Newsroom
Newsroom

Οι γάτες που συναντιούνται για πρώτη φορά συχνά δείχνουν μεταξύ τους επιθετικότητα

Φέρνετε μια νέα γάτα στο σπίτι. Δεν θα ήταν πολύ ωραίο οι άλλες γάτες ή η άλλη γάτα που έχετε να την υποδέχονταν με ανοιχτές αγκάλες – ή έστω ανοιχτές πατούσες; Και να γίνουν αμέσως οι καλύτερες φίλες; Τέλειο και ξεκούραστο για εσάς θα ήταν αλλά συνήθως δεν γίνεται έτσι. Δυστυχώς...

Οι γάτες που συναντιούνται για πρώτη φορά συχνά δείχνουν μεταξύ τους επιθετικότητα. Από το να αρχίζουν τις απειλές και να χτυπιούνται μέχρι να ξεκινήσουν έναν ολοκληρωτικό καβγά που αν δεν χωριστούν άμεσα, θα καταλήξει σε μακελειό. Και εμείς μένουμε να αναρωτιόμαστε για ποιους λόγους δεν συμπαθούν η μία την άλλη.

Οι γάτες είναι κοινωνικά ζώα και μπορούν να έχουν φίλους. Ναι, αυτό είναι πέρα για πέρα αλήθεια όσο και αν έχετε ακούσει το αντίθετο. Αλλά όπως ακριβώς και οι ανθρώπινες σχέσεις, οι δεσμοί των γατών μπορεί να εξαρτώνται από τις προσωπικότητες, τις διαθέσεις και το παρελθόν της καθεμιάς. Για αυτό όταν φέρνουμε μια νέα γάτα στο σπίτι, πρέπει να δώσουμε σε όλες ένα λόγο να συμπαθήσουν η μία την άλλη.

Επαρκής χρόνος για την πρώτη γνωριμία

Όταν φέρνετε μια νέα γάτα στο σπίτι, καλό θα είναι να γίνεται σταδιακά η γνωριμία. Αν εξετάσουμε τις άγριες αποικίες, οι ξένες γάτες συχνά δέχονται επίθεση κατά την πρώτη ματιά. Οι νέες γάτες μπορεί να ενταχθούν σε μια ομάδα, αλλά ζουν λίγο πιο εκεί για κάποιον καιρό μέχρι να γίνουν σταδιακά μέρος της ομάδας.

Έτσι πρέπει να γίνεται και με τις κατοικίδιες. Η έλευση της νέας γάτας στο σπίτι σας θα πρέπει να ξεκινάει με πλήρη απομόνωση. Έτσι θα μοιάζει με την ανάλογη περίπτωση στην άγρια φύση. Βάζετε λοιπόν τη νέα γάτα σε έναν χώρο και για κάποιον καιρό δεν τη φέρνετε σε επαφή με τις άλλες. Οι άλλες φυσικά θα έχουν καταλάβει την ύπαρξή της και σιγά σιγά θα αρχίσουν να τη συνηθίζουν.

Όταν λοιπόν αρχίσουν να αισθάνονται λίγο πιο άνετα, μπορείτε να κάνετε γνωστή την παρουσία της νέας γάτας. Αρχικά με το να αλλάζετε τα κρεβατάκια ή τις κουβερτούλες όλων. Να βάζετε δηλαδή της νέας γάτας στις καινούργιες και το αντίστροφο. Ώστε να συνηθίσουν τις μυρωδιές τους. Συνηθίζοντας τις μυρωδιές θα κάνουν αποδεκτή πιο εύκολα στην «παρέα» τους τη νέα γάτα. Η μυρωδιά είναι πολύ σημαντική για τον τρόπο με τον οποίο οι γάτες αναγνωρίζουν η μία την άλλη.

Στη συνέχεια έρχεται η ώρα που θα δείξετε τη νέα γάτα στις άλλες. Τη βγάζετε δηλαδή σιγά σιγά έξω από τον περιορισμένο χώρο. Είστε φυσικά δίπλα για το ό,τι προκύψει. Γιατί μπορεί την πρώτη φορά να προκύψει. Αυτό θα το κάνετε κάποιες φορές μέχρι να δείτε τις άλλες να είναι άνετες. Πάντα όμως με την επίβλεψή σας. Και φυσικά μετά θα την πηγαίνετε πάλι στο χώρο της. Όσο και αν στενοχωριέστε που την έχετε στην απομόνωση, να σκέφτεστε ότι αυτό είναι για καλό όχι μόνο δικό της αλλά και των άλλων γατών. Και δικό σας φυσικά. Αυτό πού το πάτε;

Δημιουργήστε θετικούς συνειρμούς

Βέβαια σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας επανένταξης, οι γάτες μπορεί να αρχίσουν να δείχνουν σημάδια δυσφορίας ή επιθετικότητας για την άλλη γάτα. Τότε είναι που μπορούμε να τις βοηθήσουμε να δημιουργήσουν θετικούς συνειρμούς. Κάθε φορά δηλαδή που συναντιούνται, μπορούμε να κάνουμε κάτι διασκεδαστικό και ενδιαφέρον. Ώστε να συνδυάσουν τη νέα γάτα με αυτό και να την αποδεχτούν πιο εύκολα. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με φαγητό και λιχουδιές καταρχήν. Οι αγαπημένες λιχουδιές των γατών είναι ένα κίνητρο για να δεχτούν τη νέα γάτα.

Τα διαδραστικά παιχνίδια είναι μια άλλη διασκεδαστική δραστηριότητα. Κρατήστε το αγαπημένο τους παιχνίδι για αυτές τις περιπτώσεις. Όπως και με το φαγητό, για το οποίο θα μιλήσουμε στη συνέχεια, κρατήστε τις γάτες χωριστά, ώστε να μη χρειάζεται να μοιράζονται το ίδιο παιχνίδι.

Τα διαδραστικά παιχνίδια σε αυτές τις περιπτώσεις είναι κάτι καλό γιατί από τη μία χαίρονται και παίζουν και από την άλλη τις διδάσκουν ότι το να στρέφουν την προσοχή τους μακριά από την άλλη, τη νέα γάτα, είναι πιο ικανοποιητικό. Έτσι σιγά σιγά θα τη δεχτούν και στην «παρέα» τους.

Μειώνοντας τον ανταγωνισμό

Ένας από τους σημαντικότερους τρόπους για να μειώσετε την επιθετικότητα μεταξύ των γατών είναι να μειώσετε τον ανταγωνισμό τους. Οι γάτες είναι ανταγωνιστικές, πώς να το κάνουμε; Και εκεί πρέπει εσείς να κάνετε δουλειά ώστε είτε να συμπαθήσουν η μία την άλλη ή έστω να ανέχονται η μία την άλλη και να μη γίνεται χαμός.

Ας δούμε τι γίνεται στην άγρια φύση. Εκεί οι άγριες γάτες μπορούν να ζουν μόνες τους ή σε αποικίες. Καθοριστικός παράγοντας για το πώς θα συμπεριφερθούν μεταξύ τους είναι η ποσότητα της τροφής. Αν υπάρχει πολλή τροφή, για παράδειγμα πολλά ποντίκια, τα πράγματα θα είναι καλά. Ανταγωνισμός για την τροφή τουλάχιστον δεν θα υπάρχει. Αν η τροφή είναι λιγοστή και το φαγητό για μία, ας πούμε, γάτα, αυτή θα κάνει τα πάντα να κρατήσει τις άλλες μακριά. Το ίδιο θα γίνει και αν η τροφή είναι για λίγες μόνο γάτες και όχι για όλες. Ο ανταγωνισμός θα είναι τεράστιος.

Έχοντας αυτό στο μυαλό σας θα πρέπει και εσείς στο σπίτι σας να έχετε αρκετή τροφή για όλες τις γατούλες, τις οποίες καλό θα είναι να τις ταΐζετε την καθεμία στο δικό της πιατάκι. Και αν κάποιες δεν τα πάνε και πολύ καλά μεταξύ τους, βάλτε το φαγητό τους σε ξεχωριστούς χώρους ώστε να μη γίνουν ανταγωνιστικές την ώρα του φαγητού. Οι γάτες γενικά δεν τρώνε από τη φύση τους κοντά σε άλλες γάτες και τα μπολ φαγητού τους που βρίσκονται πολύ κοντά μπορεί να δημιουργήσουν περιττό άγχος. Το στρες δεν θα κάνει ποτέ δυο γάτες φίλες.

Και επίσης να μην κάνετε διαχωρισμούς. Όταν όλες τρώνε το ίδιο, και φαγητό και λιχουδιές, δεν υπάρχει λόγος ανταγωνισμού. Χορταίνουν και νιώθουν καλά. Και συμπαθιούνται περισσότερο.

Συμπερασματικά: Για να συμπαθήσει μια γάτα μια άλλη, θα πρέπει να έχετε υπομονή και επιμονή. Καλό θα είναι η συμπάθεια αυτή να γίνει με την πρώτη φορά. Θα είστε πολύ τυχεροί. Όμως αυτό δε είναι σύνηθες. Οπότε ξεκινάτε την πιο πάνω διαδικασία. Και καλή επιτυχία. Να ξέρετε ότι αν δυο ζώα περνάνε καλά και έχουν την ασφάλεια και την ησυχία τους, δεν υπάρχει λόγος να τσακωθούν και να δημιουργήσουν προβλήματα.

Πηγή: www.topetmou.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ