Από την έδρα στη σκηνή: 20 χρόνια μετρά η χορωδία των εκπαιδευτικών του Ηρακλείου!

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Μέλη της χορωδίας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» μιλούν στο Cretalive για την καλλιτεχνική φύση της δουλειάς τους!

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

 

 

Το πρωί βρίσκονται στο σχολείο και το βράδυ ανεβαίνουν στη σκηνή και μαγεύουν το κοινό!

Η χορωδία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» ιδρύθηκε το 2001 από τη σημερινή της καλλιτεχνική διευθύντρια, μουσικό, κ. Αργυρώ Σταυρίδη. Αποτελείται από εκπαιδευτικούς, μέλη του συλλόγου, που αγαπούν το χορωδιακό τραγούδι και τη μουσική και προσφέρουν λίγο από τον ελεύθερο χρόνο για την ανάδειξη της χορωδιακής μουσικής.

Η χορωδία έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες στην Κρήτη και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και έχει λάβει μέρος σε φεστιβάλ χορωδιών, αποσπώντας πολύ καλές κριτικές.

χορωδία εκπαιδευτικοί

Η κ. Αργυρώ Σταυρίδη αναφέρει στο Cretalive πως «πριν από είκοσι χρόνια μου πρότεινε ο Πέτρος Τζανάκης, δάσκαλος και μουσικός, τότε ήταν και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών, να δημιουργήσουμε χορωδία στον Σύλλογο που να συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, μέλη του συλλόγου. Γνωρίζαμε και οι δύο ότι οι εκπαιδευτικοί, στην πλειονότητά τους έχουν καλές φωνές και αγαπάνε το τραγούδι. Ακολούθησε  συζήτηση με τον πρόεδρο του Συλλόγου, κ. Νίκο Μεντζίνη, ο οποίος με πολλή χαρά αγκάλιασε το εγχείρημα και έτσι ξεκίνησε αυτό το ταξίδι στη χορωδιακή μουσική που συνεχίζεται ακόμα. Υπάρχουν μέλη που ήταν εκεί από το ξεκίνημά της και άλλα που ήρθαν και έφυγαν».

Αναφέρει πως «η χορωδία για μένα είναι οικογένεια, είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μου. Από μικρή συμμετείχα ως χορωδός σε χορωδίες και ήταν κάτι που το αγάπησα πολύ και συνεχίζω να το αγαπώ και από τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας. Χαίρομαι που οι χορωδοί μου με εμπιστεύτηκαν και συνεχίζουν να με εμπιστεύονται και τους ευχαριστώ γι αυτό. Η χορωδιακή μουσική έχει να κάνει με το «εμείς». Πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε, να δώσουμε κάτι από τον εαυτό μας, προκειμένου να βγει κάτι όμορφο που να το αγκαλιάσει και το κοινό. Το «εμείς» το έχουμε πετύχει γι’ αυτό και συνεχίζουμε με την ίδια όρεξη και την ίδια αγάπη βάζοντας κάθε φορά νέους στόχους, νέους μουσικούς προορισμούς

 

«Είκοσι χρόνια συμμετοχή στη χορωδία εκπαιδευτικών του συλλόγου Δομίνικος Θεοτοκόπουλος και μόνο όμορφες στιγμές έχω να θυμάμαι από αυτήν την ομάδα που πια θεωρώ οικογένεια», αναφέρει η κ. Μαρία Ανδρουλάκη.

«Η αγάπη μου για τη μουσική και το τραγούδι με οδήγησαν σ’ αυτήν και συμμετέχω ανελλιπώς από την πρώτη μέρα. Αυτό είναι πραγματικά μαγικό και οφείλεται από τη μια στη μαέστρο μας , την Αργυρώ τη Σταυρίδη, που κατάφερε να δημιουργήσει, να δέσει  και να κρατήσει  τη χορωδία τόσα χρόνια κι από την άλλη στο ότι πρόκειται για μια ομοιογενή ομάδα εκπαιδευτικών , ανθρώπων που έχουν τις ίδιες ανησυχίες, τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια δημιουργική τρέλα.

Εύχομαι  η παρουσία μας στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας να συνεχιστεί για πολλά -πολλά χρόνια ακόμα και προσδοκώ στα καλύτερα που έρχονται!»

χορωδία εκπαιδευτικοί

Ο κ. Γιάννης Σαϊτάκης αναφέρει πως για τον ίδιο ήταν ένας κρυφός πόθος από την παιδική ηλικία, η ενασχόλησή του με τη μουσική. Ωστόσο, για διάφορους λόγους δεν ευοδώθηκε. Ήθελε να μάθει κάποιο μουσικό όργανο, ωστόσο, οι γονείς του δεν είχαν τέτοιες βλέψεις, είχαν άλλες απόψεις. Έτσι, θεώρησε τη συμμετοχή του στη χορωδία μία μεγάλη ευκαιρία για τον ίδιο. «Θα ήθελα, αν δεν ήμουν δάσκαλος, να ήμουν μουσικός», αναφέρει.

χορωδία εκπαιδευτικοί

20 χρόνια μελωδίες

Τον Απρίλιο του 2005, η χορωδία παρουσίασε το έργο του Ηρακλειώτη συνθέτη Χρήστου Λεοντή «Ακάθιστος ύμνος», για πρώτη φορά στο Ηράκλειο, υπό την διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη και με σολίστες τη Μαρία Σουλτάτου και τον Δώρο Δημοσθένους, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

Μέσα στα 20 χρόνια ζωής της, η χορωδία έχει παρουσιάσει πλήθος μουσικών έργων μεγάλων ελλήνων συνθετών, όπως του Μάνου Χατζιδάκι (Καπετάν Μιχάλης, Επιστροφή, Της γης το χρυσάφι, Παραμύθι χωρίς όνομα), Μίκη Θεοδωράκη (Άξιον Εστί, Μαουτχάουζεν)  Σταύρου Ξαρχάκου, Βασίλη Τσιτσάνη, Χρήστου Λεοντή (Καπνισμένο Τσουκάλι), Διονύση Σαββόπουλου (Αχαρνής), κ.α. ενώ πολλές από τις παραπάνω παραστάσεις συνοδεύονται από θεατρικό αναλόγιο, ή αποτελούν μουσικοθεατρική διασκευή. Η τελευταία παράσταση (2019) ήταν με τίτλο «Από τη Μικρά Ασία στην Κρήτη» με τραγούδια παραδοσιακά και σύγχρονα που γεννήθηκαν στους δύο αυτούς τόπους.

Δείτε επίσης:

Ταξίδια σε λέξεις με καπετάνιους τους εκπαιδευτικούς του Ηρακλείου!
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ