ΥΓΕΙΑ
Ξηροφθαλμία στα μάτια προκαλεί η χρήση κινητού από τα παιδιά
Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για την υγεία των ματιών και κυρίως για τα μάτια των παιδιών.
SHARE:
Οι περισσότεροι από εμάς περνάμε ένα μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου μας με ένα smartphone στο χέρι, είτε σερφάροντας στο Διαδίκτυο είτε παίζοντας παιχνίδια.
Αυτό όμως, υποστηρίζουν οι επιστήμονες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για την υγεία των ματιών και κυρίως για τα μάτια των παιδιών.
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Opthalmology έδειξε ότι τα παιδιά που περνούν πολύ χρόνο με ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι έχουν πιο πολλά συμπτώματα ξηροφθαλμίας. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Γιατί όταν τα παιδιά κοιτάζουν μια συνεχώς μία οθόνη, τείνουν να ανοίγουν τα βλέφαρά τους περισσότερο σε σχέση με άλλες δραστηριότητες, με συνέπεια να αφήνεται εκτεθειμένη μια μεγαλύτερη επιφάνεια του ματιού.
Αυτό, σε συνδυασμό με το σπανιότερο ανοιγοκλείσιμο των ματιών όταν κανείς παρατηρεί την οθόνη (σε σχέση π.χ. με το διάβασμα), έχει ως συνέπεια να επιταχύνεται η εξάτμιση των δακρύων και να εμφανίζεται ξηροφθαλμία.
Η μελέτη βρήκε επίσης, ότι όταν τα παιδιά απείχαν από τη χρήση του κινητού για έναν μήνα, τα συμπτώματά τους μειώθηκαν σημαντικά.
Η μελέτη εξέτασε 916 παιδιά ηλικίας 7-12 ετών και βρήκε ότι το 6,6% εξ αυτών είχαν ξηροφθαλμία. Το 97% των παιδιών με τα συμπτώματα αποκάλυψαν ότι χρησιμοποιούσαν τα smartphone τους για τουλάχιστον 3,2 ώρες την ημέρα, ενώ ποσοστό 55% των παιδιών που δεν ανέφεραν κανένα σύμπτωμα χρησιμοποιούσαν το έξυπνο κινητό τους τηλέφωνο μόλις για 37 λεπτά την ημέρα.
Οι ειδικοί που ασχολούνται με την λεγόμενη... ψηφιακή αποτοξίνωση, έχουν δημιουργήσει έναν νέο όρο για την ταλαιπωρία που υφίστανται τα μάτια μας από τις οθόνες: την ψηφιακή οπτική κόπωση.
Μελέτες έχουν δείξει ότη η οπτική κόπωση, δηλαδή η δυσφορία που αισθάνεται κανείς μετά από 1-2 ώρες συνεχούς χρήσης μιας ψηφιακής οθόνης, είναι μία κατάσταση σε άνοδο, τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους ενήλικες.
Πάνω από 30% των γονέων που αναφέρουν ότι ανησυχούν για τις επιδράσεις των ψηφιακών συσκευών στα μάτια των παιδιών τους, ωστόσο οι πρισσότεροι από αυτούς, τους επιτρέπουν να περνούν καθημερινά περισσότερες από 3 ώρες, χρησιμοποιώντας το κινητό, τον υπολογιστή ή μπροστά στην τηλεόραση.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι είναι σημαντικό ο “χρόνος οθόνης” των παιδιών να διατηρείται σε υγιή όρια, το παιδί να μην μένει μπροστά σε μία οθόνη για περισσότερες από δύο ώρες συνεχόμενες και να μην εκτίθεται σε οθόνη τουλάχιστον για μία ώρα πριν τον ύπνο.