Η τραγωδία πίσω από τον θάνατο του βρέφους

Ο Γολγοθάς για την κηδεία του μωρού

Ήταν μόλις δύο μηνών. Είχε την ατυχία να γεννηθεί τον περασμένο Μάρτιο. Εκείνες τις πρωτόγνωρες ημέρες της έλευσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα και την απόφαση για lockdown.

Είχε επίσης την «ατυχία» να γεννηθεί σε έναν καταυλισμό Ρομά. Από δυο γονείς αγράμματους, σε μια παράγκα της Καμηλόβρυσης. Ο πατέρας μάλιστα τυφλός εκ γενετής, όπως και το μεγαλύτερο από τα άλλο δύο παιδιά της οικογένειας.

Το μωρό γεννήθηκε με αναπνευστικό και καρδιολογικό πρόβλημα, που όμως όπως είπαν στην αρχή οι γιατροί, υπάρχουν ελπίδες να διορθωθεί όσο μεγαλώνει. Αρκεί να υπάρχει η σχετική ιατρική παρακολούθηση και καλές συνθήκες διαβίωσης.

Όμως τόσο τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειας που ζει με το επίδομα αναπηρίας του πατέρα και το επίδομα παιδιού, όσο και ο φόβος εισαγωγής σε νοσοκομείο λόγω κορωνοϊού, δεν άφησαν πολλά περιθώρια στην ιατρική παρακολούθηση του βρέφους.


 
Η φροντίδα της οικογένειας όμως –μέσα σε αυτές τις συνθήκες- ήταν υποδειγματική, με αποτέλεσμα το μωρό να παίρνει βάρος κανονικά και να βελτιώνεται η κατάσταση του θεαματικά, σύμφωνα με τους γιατρούς που το είδαν μετά την λήξη της καραντίνας.

Το ταξίδι στην Αθήνα και ο καυγάς…


 
Την προηγούμενη Παρασκευή ο πατέρας του 24χρονου, τον μετέφερε μαζί την σύζυγο και τα 3 παιδάκια  τους στην Αθήνα όπου φιλοξενήθηκαν σε φιλικό τους σπίτι. Ένας καυγάς όμως του οικοδεσπότη με συγγενικό του πρόσωπο δημιούργησε μια βαριά ατμόσφαιρα που οδήγησε την οικογένεια στην απόφαση να εγκαταλείψουν το σπίτι του φίλου τους. Έτσι αποφάσισαν να διανυκτερεύσουν στο αυτοκίνητο τους. Έριξαν τα καθίσματα για να κοιμηθούν τα παιδιά και η μητέρα τους ενώ οι άντρες στρωματσάδα έξω από το όχημα.

Το πρωί όταν ξύπνησαν όμως το βρέφος δεν είχε τις αισθήσεις του.

Έσπευσαν στο πλησιέστερο Νοσοκομείο όπου όμως ήταν ήδη αργά αφού οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατο του, με την ιατροδικαστική έκθεση να περιγράφει εικόνα ασφυκτικού θανάτου. Κανείς τους, δεν μπορούσε να πιστέψει τι συνέβη. Πως «έφυγε» το μωρό έτσι ξαφνικά.

«Δεν ξέρω τι μπορεί να έγινε. Τα πάντα περνάνε από το μυαλό μου, πολλά υποψιάζομαι…» λέει ο άτυχος πατέρας που ζητά να ολοκληρωθούν οι τοξικολογικές εξετάσεις που θα δώσουν  απαντήσεις στα αναρίθμητα γιατί.

Ο Γολγοθάς για την κηδεία του μωρού

Από την επόμενη κιόλας στιγμή της απώλειας του βρέφους, άλλος ένας Γολγοθάς ξεκίνησε για την οικογένεια του.

Το παιδί, που γεννήθηκε στις μέρες της αυστηρής καραντίνας δεν είχε δηλωθεί στο Ληξιαρχείο. Έτσι οι γονείς μέσα στον  θρήνο τους,  έπρεπε να κάνουν και  έναν αγώνα δρόμου με αντίπαλο την γραφειοκρατία για να ξεπεραστούν οι σκόπελοι και να κηδέψουν το μωρό τους.  Παράλληλα η οικονομική τους αδυναμία δεν τους επέτρεπε να πληρώσουν γραφείο τελετών προκειμένου να μεταφερθεί η σωρός του στη Λαμία.

Η υπόθεση μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν άφησε ασυγκίνητη την ΓΓ Κοινωνικής αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας. Ούτε και τον Δήμο Λαμιέων που επισπεύδει τις διαδικασίες για καλύτερες συνθήκες στον καταυλισμό της Καμηλόβρυσης.

Ήδη η Δημοτική Αρχή, επιχειρώντας να επιλύσει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλης, που αφορά στην τριτοκοσμική κάποιες φορές διαβίωση των ρομά αλλά και την παραβάτικότητα τους, που εμφανίζεται σχεδόν καθημερινά έχει καταθέσει στο αρμόδιο υπουργείο master plan, που προβλέπει την μετεγκατάσταση ρομά σε σπιτάκια στην Καμηλόβρυση, σε οικισμό που θα διαθέτει όλες τις παροχές σε ύδρευση, αποχέτευση και ηλεκτροδότηση.

Το σχέδιο του Δήμου για το φλέγον ζήτημα των ρομά

Το σχέδιο προβλέπει στην εγκατάσταση 115 ρομά και στοχεύει, στην ανακούφιση της Ανθήλης που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, αλλά και την «απελευθέρωση» της πλατείας Πάρκου που έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια, σε άβατο για τους πολίτες.

Στον ίδιο σχεδιασμό προβλέπεται η εκπαίδευση των παιδιών και η απασχόληση ενηλίκων, που θα βάλουν φραγμό στην παραβατικότητα.

Η υλοποίηση του σχεδίου εξαρτάται από την χρηματοδότηση του, από το αρμόδιο Υπουργείο, όμως προκειμένου να λυθεί ένα από τα φλέγοντα προβλήματα της πόλης, ο Δήμος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι διατεθειμένος να ξεκινήσει τα πρώτα βήματα ακόμη και με δημοτικούς πόρους.

Πηγή: lamianow.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ