Γεραπετρίτης: Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν τροποποιείται ούτε καταργείται μονομερώς

Newsroom
Newsroom

«Αυτονοήτως, η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιολογεί τα ζητήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών και της πλήρους και συνεπούς εφαρμογής της», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών - Συλλυπητήρια για τον θάνατο Ραϊσί

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν τροποποιείται ούτε καταργείται μονομερώς από τα μέρη, συνιστά έναν πολύ βασικό κόμβο στον οποίο οικοδομήθηκε η διεθνής σχέση της Βόρειας Μακεδονίας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο κ. Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Talk radio» σημείωσε ότι «δεν τίθεται προς ώρας» ζήτημα κατάργησής της. Τόνισε πως η Ελλάδα σέβεται το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά επεσήμανε πως «ανεξάρτητα με τις ιδεολογικές, πολιτικές διαφορές που μπορεί να έχει η νέα πολιτική ηγεσία απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτή είναι μία διεθνής συνθήκης η οποία έχει κυρωθεί».

«Αυτονοήτως, η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιολογεί τα ζητήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών και της πλήρους και συνεπούς εφαρμογής της. Και για τον λόγο αυτόν νομίζω ότι η πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας θα αξιολογήσει τα ζητήματα αυτά και θα συμμορφωθεί ως προς τις απαιτήσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών», υπογράμμισε.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά το ζήτημα και η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία ως αντιπολίτευση είχε επισημάνει τα γκρίζα σημεία της Συμφωνίας, τα «σοβαρά τεχνικά θέματα, τα οποία δυστυχώς αναδείχτηκαν με τον χρόνο».

«Εγώ ο ίδιος είχα επισημάνει, αμέσως μόλις κατέστη δημόσια η Συμφωνία, τα νομικά προβλήματα τα οποία είχε και τα οποία δημιουργούν συνθήκες ανάφλεξης στο μέλλον», σημείωσε.

«Για τον λόγο αυτόν αντιμετωπίζω σήμερα με ιδιαίτερη ενόχληση και όσα λέγονται ότι εγώ συμμετείχα δήθεν στη συγγραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν έγινε ούτε κατά διάνοια», τόνισε για να προσθέσει: «Δεν γνώριζα ούτε μία γραμμή από τη Συμφωνία αυτήν πριν καταστεί δημόσια. Δεν θα γινόταν να συμβεί αυτό διότι αν είχα κληθεί δεν θα υπήρχε καμία περίπτωση να είχα διαλάβει όρους που να δημιουργούν τέτοια ζητήματα».

«Σήμερα -για μένα- το σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να τηρήσουμε τα συμφωνημένα, όχι επειδή συμφωνούμε με αυτά, αλλά επειδή είναι συνθήκη για τη συνέχεια και τη σταθερότητα η οποία δημιουργήθηκε, όπως δημιουργήθηκε, και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να διαμορφώνουμε ένα μονομερές πλαίσιο πάνω στο οποίο να χτίζονται οι πολιτικές καριέρες», κατέληξε.

Συλλυπητήριο μήνυμα στο Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στους Ιρανούς και την ιρανική κυβέρνηση για τον θάνατο του Προέδρου, Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών, Χουσεϊν Αμιρά Μπντολαχιάν.

Όπως είπε, ο πρόεδρος Ρασί ήταν προφανώς ο δεύτερος πιο σημαντικός άνθρωπος στο Ιράν, μετά τον ανώτατο ηγέτη Αλί Χαμενεϊ.

«Είναι προφανές ότι θα υπάρξει μία σχετική αναταραχή στη μεταβατική περίοδο. Εντός 50 ημερών θα πρέπει να κληθούν οι πολίτες να ψηφίσουν τον νέο Πρόεδρο», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι το Ιράν έχει ένα πολύ κλειστό και αυστηρό σύστημα, «οπότε η αίσθηση η οποία αποκομίζω είναι ότι δεν θα υπάρξει σοβαρή ανατάραξη».
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ