ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα παραμύθια του Σαββάτου …
Μύθος από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξης των αθάνατων ηρώων, θεών και ημίθεων. Ηρακλής, θεός ή άνθρωπος, μύθος ή αλήθεια; Και το σήμερα σε όλη του την …καθημερινότητα. Συναισθήματα, καταστάσεις και συμπεριφορές που προβληματίζουν γονείς και δασκάλους.
γράφει η
Ελένη Μπετεινάκη*
Μύθος, παραμύθι, ιστορία και σύγχρονα βιβλία, οδηγοί συμπεριφορών έχουν τα σημερινά μας παραμύθια. Ιστορία που γράφτηκε με κατακόκκινα γράμματα στην αρχή και χρυσά στη συνέχεα στις ψυχές των ανθρώπων όλου του κόσμου για τα ανεπίτρεπτα εγκλήματα πολέμων που όλοι από τις μικρές ηλικίες οφείλουμε να γνωρίζουμε και να μαθαίνουμε στα παιδιά μας. Μύθος από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξης των αθάνατων ηρώων, θεών και ημίθεων. Ηρακλής, θεός ή άνθρωπος, μύθος ή αλήθεια; Και το σήμερα σε όλη του την …καθημερινότητα. Συναισθήματα, καταστάσεις και συμπεριφορές που προβληματίζουν γονείς και δασκάλους.
Ότι και αν γράφουν τα βιβλία να μην ξεχνάμε πως παραμένουν οι πιο φωτεινοί φάροι της ιστορίας, του μύθου, της πραγματικότητας, της ίδιας μας της ζωής.
Το θέλω τώρα! Βασίλης Κουτσιαρής, εικ: Πωλίνα Παπανικολάου,εκδ. Μίνωας
Το θέλω τώρα! Και συνήθως αμέσως μετά ακούγονται κλάματα, εκνευρισμοί και ένα μικρό σύννεφο αναστατωμένης « σκόνης» απλώνεται παντού. Μια φράση που συνηθίζεται, ακούγεται και ενοχλεί σε όλες τις οικογένειες, σε όλα τα «παιδικά» σπίτια. Ή σχεδόν σε όλα. Ποιος είναι ο τρόπος να αντιμετωπιστεί; Να αλλάξουμε τακτική. Αυτό προτείνει κι ο Βασίλης Κουτσιαρής στο νέο του βιβλίο. Η Μαρία είναι ένα από εκείνα τα κοριτσάκια που θέλει …τα πάντα και τα θέλει εκείνη ακριβώς τη στιγμή που τα ζητάει. Αν λοιπόν υποκύψουν οι γονείς της, απλά μεγαλώνουν το πρόβλημα , δεν το λύνουν. Έχετε επιχειρήσει μια βόλτα σε ένα σούπερ μάρκετ με ένα παιδί σαν την Μαρία; Τότε γνωρίζετε τι συμβαίνει συνήθως. Κλάματα, τσιρίδες και πείσμα μέχρι …το πάτωμα. Στην κυριολεξία, αφού και η Μαρία μη ικανοποιημένη από την άρνηση της μητέρας της, έριξε το σταντ με τις σοκολάτες κάτω. Κι εδώ χρειάζεται ψυχραιμία και κουβέντα πολύ και ακαριαίες αποφάσεις χωρίς θυμό. Κι ίσως η στέρηση μιας από τις απολαύσεις ή τις εξόδους να είναι μία από τις λύσεις. Και στην Μαρία η μικρή τιμωρία της έγινε η αιτία της αλλαγής στη συμπεριφορά της.
Ένα βιβλίο συμπεριφοράς λοιπόν. Ένα βιβλίο με μια ιστορία οικεία στους περισσότερους και υπενθύμισης για τα όρια, τις αντοχές, τα πρέπει και τα θέλω. Ένα βιβλίο που ασχολείται με τη συμπεριφορά όχι μόνο ενός μικρού παιδιού αλλά και των ενηλίκων στην οικογένεια. Ποιος ο καλύτερος τρόπος για να αποφεύγονται μικρά δράματα και επαναλαμβανόμενες καταστάσεις.
Μια ιστορία παραδειγματισμού που υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι να μην υποκύπτουμε σε φαινόμενα που νομίζουμε πως μας ντροπιάζουν σε δημόσιους χώρους και να κάνουμε χατίρια που δεν επιτρέπονται. Ένα βιβλίο που βάζει όρια και φραγμούς στην παιδική εγωπάθεια και απαίτηση.
Ένα βιβλίο που εικονογράφησε με πολύ Αντίνα σκίτσα και χρώματα η Πωλίνα Παπανικολάου. Ένα βιβλίο για όλους τους γονείς μικρών παιδιών, για δασκάλους και ανθρώπους που ασχολούνται με αγωγή ή ανατροφή μικρών παιδιών. Ένα βιβλίο που θα βοηθήσει και τα ίδια τα παιδιά στην τάξη να προβληματιστούν για συμπεριφορές και λύσεις και φυσικά να παραδειγματιστούν.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας και είναι κατάλληλο για …όλους!
Οι στάβλοι του Αυγεία , Μαρία Αγγελίδου, εικ: Ίρις Σαμαρτζή, εκδ. Μεταίχμιο
Ο έκτος άθλος του ημίθεου Ηρακλή. Ο καθαρισμός του στάβλων του Αυγεία. Ένα δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο εγχείρημα που χρειάζεται τεχνική, εξυπνάδα και μπόλικο …μυαλό. Αν και ο Ηρακλής ήταν και πολύ δυνατός στο σώμα τούτη τη φορά όλη τη δύναμη την είχε το …μυαλό. Ένας μύθος γραμμένος με τον εκπληκτικά μοναδικό τρόπο της Μαρίας Αγγελίδου, σαν παραμύθι, με ύφος και στοιχεία που μοιάζει να το διαβάζεις για πρώτη φορά. Ο ήρωας μπλέκεται με το αδύνατο κι αυτό τον καθιστά πολύ ψηλά στα μάτια των παιδιών. Την υπόθεση τούτου του μύθου λίγο πολύ την γνωρίζουμε καλά. Ο Ευρυσθέας ζητά αυτή τη φορά από τον Ηρακλή να καθαρίσει όλον τον τόπο, την Πελοπόννησο ολόκληρη σχεδόν, από την βρωμιά των αγελάδων και των ταύρων του Αυγεία, των μαύρων, των κόκκινων και …των ασημένιων. Και τούτο το κοπάδι βρώμιζε πολύ όλο τον τόπο για χρόνια ολόκληρα. Κι ο Ηρακλής έπρεπε να τα καθαρίσει όλα τούτα μόνο μέσα σε μια μέρα. Και τα κατάφερε πολύ καλά γιατί σκέφτηκε πολύ πριν προβεί σε πράξεις, πριν νοιώσει την απογοήτευση και το σθένος της ώρας που έφευγε με γρήγορους ρυθμούς. Μια διαφορετική ματιά της Μαρίας Αγγελίδου που μεγαλώνει περισσότερο την πλοκή και την ένταση του μύθου. Μια σύγχρονη άποψη για ένα από τους πιο «βρώμικους» άθλους του Ηρακλή.
Ένα ακόμη μυθολογικό παραμύθι που είναι εικονογραφημένο απίστευτα από την Ίρις Σαμαρτζή. Αναγνωρίσιμο πια το ύφος και το στυλ με φιγούρες που παραπέμπουν σε διονυσιακά πρόσωπα και έντονα χρώματα που δίνουν ακόμα μεγαλύτερη έμφαση. Η προσοχή μας σε ορισμένες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά από άλλες εικονογραφήσεις.
Το βιβλίο συνοδεύεται από εκπαιδευτικές ασκήσεις και είναι κατάλληλο για παιδιά από 5 ετών.
Άννα Φρανκ, Τζόζεφιν Πουλ, εικ: Άντζελα Μπάρετ, εκδ. Ερευνητές
Άννα Φρανκ, γεννημένη σε λάθος τόπο, λάθος εποχή που έμελλε να γίνει το σύμβολο του κόσμου ολόκληρου με τη θυσία της και το ημερολόγιό της. Γεννημένη στις 12 Ιουνίου του 1929, ήταν μια γερμανίδα εβραία που έμελλε να ζήσει όλη τη θηριωδία του πολέμου κλεισμένη στην αρχή σε μια σοφίτα και στη συνέχεια να χάσει τη ζωή της από τύφο σε ένα από γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στα 15 της χρόνια. Μια ζωή όμορφη, ήρεμη στα παιδικά της χρόνια που σφραγίστηκε από το μίσος των Γερμανών προς την φυλή της και συνθλίφτηκε κατά τη διάρκεια της εφηβείας της σε μια σοφίτα, στο πίσω σπίτι , όπως η ίδια έλεγε, και στα πιο άγρια μέρη που οδηγήθηκε αιχμάλωτη. Μια οικογένεια ευτυχισμένη που όμως διώχθηκε όπως χιλιάδες άλλες. Ένα ημερολόγιο που της χαρίστηκε την ημέρα των γενεθλίων της στα 13 της χρόνια στις 12 Ιουνίου του 1942, θα γινόταν το μεγαλύτερο ανάγνωσμα παγκοσμίως, λόγω των πληροφοριών που είχε από την καθημερινή ζωή των έγκλειστων αυτών ανθρώπων την περίοδο του πολέμου μέχρι και την 1 Αυγούστου του 1945. Η Άννα στο ημερολόγιο της γράφει στην Κίτυ μια φανταστική φίλη που είχε κι έτσι απαλύνει τον πόνο της δύσκολης κατάστασης που έζησε.
Ένα βιβλίο καλογραμμένο για μικρά απιδιά που τους μαθαίνει την βιογραφία ενός κοριτσιού και τη δυσκολία της ζωής του, τις ανησυχίες μιας έφηβης, τη μοναξιά, τη δίψα για ζωή, τον πρώτο έρωτα σε μια σοφίτα και το μεγάλο τραγικό τέλος μιας τόσο μικρής διαδρομής.
Ιστορία και πληροφορίες για την Άννα Φρανκ σε μια πολύ προσεγμένη έκδοση με εκπληκτική εικονογράφηση από την Άντζελα Μπάρετ που αξίζει να έχει κάθε παιδί στη βιβλιοθήκη του. Η ιστορία της Άννας Φρανκ και το ημερολόγιό της είναι από τα πιο συγκλονιστικά αναγνώσματα ακόμα και τρυφερών ηλικιών που μαθαίνουν και νοιώθουν τη φρίκη του πολέμου, της συνέπειες, τη μοναξιά κι ένα σωρό συναισθήματα που νοιώθει ένας άνθρωπος σε αυτήν την ηλικία που δεν μπορεί να ζήσει ελεύθερος.
Ένα κλασικό πια βιβλίο που διατίθεται σε μια εκπληκτική τιμή και που θα πρέπει όλοι να αναζητήσουμε. Έναν από τους λόγους τον γράφει η ίδια η Άννα Φρανκ:
« Πίστεψέ με ,όταν είσαι έγκλειστος για ενάμιση χρόνο, μπορεί να σου στοιχήσει πολύ κάποιες μέρες … Να κάνεις ποδήλατο, να χορεύεις, να σφυρίζεις, να κοιτάς τον έξω κόσμο, να ξέρεις ότι είσαι ελεύθερος – αυτά είναι που λαχταρώ…».
*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός