ΚΡΗΤΗ

Superfoods … ο ντάκος και ο ξινόχοντρος!

Η κρητική διατροφή αποτελεί «κλειδί» για την πρόληψη της άνοιας και του Alzheimer. Η επίκουρη καθηγήτρια Κλινικής Διατροφής του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, Αναστασία Μαρκάκη εξηγεί το «μυστικό»!

No profile pic

Δεν είναι μόνο η υγεία του σώματος στην οποία συμβάλλει η κρητική διατροφή! Όπως αποδεικνύουν επιστημονικές μελέτες, το μοντέλο της παραδοσιακής κρητικής διατροφής που αποτελεί τον «πυρήνα» της μεσογειακής διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην καλή λειτουργία … και του μυαλού. Όπως εξηγεί η επίκουρη καθηγήτρια Κλινικής Διατροφής του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, Αναστασία Μαρκάκη, «η κρητική διατροφή είναι από τις πιο προστατευτικές διατροφές για την άνοια και ίσως αυτός είναι και ο λόγος που στην Κρήτη, τα ποσοστά άνοιας και Alzheimer είναι χαμηλά».

«Η τάση είναι αυξητική και στην Κρήτη, όπως και στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, όμως τα ποσοστά εμφάνισης της ασθένειας στο νησί παραμένουν χαμηλά, πιθανότατα επειδή, ιδίως στα χωριά, οι άνθρωποι ακολουθούν ακόμη την κρητική διατροφή» - λέει η κ.Μαρκάκη. Η ίδια εξηγεί ότι η «συνταγή» της κρητικής διατροφής, δηλαδή η αραιή κατανάλωση κόκκινου κρέατος (περίπου δύο φορές το μήνα) και η κατανάλωση, σε εβδομαδιαία βάση ψαριού, κοτόπουλου και οσπρίων και καθημερινά ελαιολάδου, φρούτων και λαχανικών, με έμφαση στα άγρια χόρτα, έχει αναγνωριστεί από παγκόσμιους φορείς ως προστατευτική από την άνοια.

Η κ.Μαρκάκη εξηγεί ότι η διατροφή σε συνδυασμό με τη φυσική άσκηση αλλά και τις ασκήσεις του μυαλού, στατιστικά, φαίνεται πως λειτουργούν προληπτικά στην άνοια και το Alzheimer. «Ασχολούμαστε με την ασθένεια εφόσον μας χτυπήσει την πόρτα, όμως αν διαγνωστεί έγκαιρα μπορούμε να το επιβραδύνουμε» - αναφέρει η ίδια, παραπέμποντας στη χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε το Εργαστήριο Διεπιστημονικής Προσέγγισης για τη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής (ΤΕΙ Κρήτης) σε συνεργασία με το Κέντρο Νοσηλευτικής Φροντίδας, Συμβουλευτικής και Εκπαίδευσης και το Κέντρο Ημερησίας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δήμου Γόρτυνας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Alzheimer και της Παγκόσμιας Ημέρα Ηλικιωμένων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διενεργούνταν τεστ μνήμης και διανέμονταν ενημερωτικά φυλλάδια στον ισόγειο χώρο του Κέντρου Νοσηλευτικής Συμβουλευτικής & Εκπαίδευσης, στην οδό Κορωναίου 19.

Επόμενη δράση του Εργαστηρίου, μια ημερίδα για την Άνοια/Alzheimer στο Δήμο Μυλοποτάμου, την Τρίτη 3 Οκτωβρίου.

Κι επειδή η τάση, παγκοσμίως είναι η στροφή στην υγιεινή διατροφή, και ολοένα και περισσότερος κόσμος αναζητά τα superfoods, η Αναστασία Μαρκάκη τονίζει ότι οι Κρητικοί δε χρειάζεται να ψάξουν πολύ, καθώς έχουν τέτοιες τροφές … στα πόδια τους! «Η κρητική διατροφή εμπεριέχει από μόνη της τα λεγόμενα superfoods. Ο ντάκος και ο ξινόχοντρος ή τραχανάς είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα» - τονίζει η ίδια.

Η άνοια και κατόπιν το Alzheimer ξεκινούν πάντα με κάποια συμπτώματα, τα οποία συχνά παραβλέπουμε, αποδίδοντάς τα στην ηλικία. Κι όμως, η σταδιακή έκπτωση της γνωστικής λειτουργίας που εξελίσσεται σε έκπτωση της γνώσης καθημερινών δραστηριοτήτων, αν διαγνωσθεί έγκαιρα μπορεί να προληφθεί.

«Με το συνδυασμό κρητικής διατροφής και άσκησης σώματος και μυαλού, μπορούμε να πετύχουμε είτε ολοκληρωτική πρόληψη, είτε – εφόσον έχουν εκδηλωθεί συμπτώματα – να επιβραδύνουμε την εξέλιξη της ασθένειας και να κερδίσουμε περισσότερα «καλά χρόνια» για τον ασθενή» - τονίζει η κ.Μαρκάκη, επισημαίνοντας ότι για την άσκηση, αρκεί να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας δραστηριότητες όπως το περπάτημα, η κηπουρική, το να διηγηθούμε ένα παραμύθι, να λύσουμε ένα σταυρόλεξο, να διαβάσουμε και να γράψουμε.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση