ΚΡΗΤΗ
SOS για το νερό - Κόψτε τους κήπους, αλλάξτε καλλιέργειες, προχωρήστε σε ελλειμματική άρδευση!
Προ των πυλών, όπως αποκαλύπτει το cretalive, είναι η λήψη έκτακτων μέτρων ορθολογικότερης διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού του νησιού
SHARE:
Δραματικές αλλαγές στην καθημερινότητα των κρητικών ακόμα και στις διατροφικές τους συνήθειες προκαλεί η παρατεταμένη ξηρασία και ανομβρία, αφού προ των πυλών, όπως αποκαλύπτει σήμερα το cretalive είναι η λήψη έκτακτων μέτρων ορθολογικότερης διαχείρισης του νερού και αναγκαστικών μέτρων στην άρδευση που φέρνουν τα πάνω κάτω στη ζωή πολλών συμπολιτών μας στην ενδοχώρα!
Έτσι αν πχ κάποιοι από σας διατηρούσατε ένα κήπο στο χωριό ή φυτεύατε πατάτες στην περιοχή σας που είχε νερό, θα πρέπει να το αναθεωρήσετε καθώς η Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης, ετοιμάζει επείγουσα εγκύκλιο που θα βάζει άπαντες ενώπιον των ευθυνών τους!
Μέσα στην εβδομάδα η προϊσταμένη αρχή επί των Υδάτων για την Κρήτη, θα στείλει το πρώτο ηχηρό καμπανάκι σε ΔΕΥΑ, Δήμους, ΤΟΕΒ και ΟΑΚ,προκειμένου να πάρουν έκτακτα μέτρα και να σφίξουν...τις κάνουλες του νερού, καθώς τα πράγματα είναι απελπιστικά. Έτσι θα προειδοποιεί και για αλλαγές στις καλλιέργειες( για παράδειγμα στην ευρύτερη περιοχή του Ινίου, με το φράγμα της περιοχής να έχει σχεδόν στερέψει δεν θα μπορεί κάποιος να βάζει πατάτες και άλλες καλλιέργειες που απαιτείται νερό), ενώ δραματικές θα είναι και οι αλλαγές στην ελαιοκαλλιέργεια. '' Θα πρέπει να ξεχάσουμε όσα ξέραμε στην άρδευση των ελιών. Θα πρέπει φέτος να πάμε σε ελλειματική άρδευση, μια αμυντική διαχείριση της ανομβρίας, που θα ποτίζονται με τόσο νερό οι ελιές, όχι για την αύξηση της παραγωγής, αλλά για τη συντήρηση του δέντρου" υπογραμμίζει ο κ. Κριτσωτάκης.
Και πράγματι η αλόγιστη κατανάλωση που υπάρχει στις ελιές ( κανονικά θα πρέπει να πέφτουν 200- 250 κυβικά ανά στρέμμα και σήμερα πέφτουν 500- 1000) μαζί με την αυθαίρετη αγοραπωλησία του υπερπολύτιμου αγαθού δημιουργούν συνθήκες έκτακτης ανάγκης που δίνουν χαραχτήρα δραματικό στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν!
Το μήνυμα λοιπόν θα σταλεί...το ερώτημα είναι θα το λάβουν οι παραλήπτες και θα κλείσουν παράνομες γεωτρήσεις, αυθαίρετες παροχές και θα κυνηγήσουν τα λογής λογής μεγάλα συμφέροντα που στοιχίζονται πίσω από τη διαχείριση του νερού;