ΚΡΗΤΗ

Ο Κρητικός που ξενιτεύτηκε κι επέστρεψε για να βοηθήσει!

Από την Αγγλία στην Ελλάδα «μοιράζει» τον χρόνο του ο 37χρονος, Κρητικής καταγωγής, Ανδρέας Παπαζίδης - Συνίδρυσε την εθελοντική ΜΚΟ “GRACE” και προσφέρει χαμόγελα και χαρά σε ανήμπορους ανθρώπους

No profile pic

Ξενιτεύτηκε για να σπουδάσει, κατάφερε να «ριζώσει», έκανε οικογένεια αλλά ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο του.  Και κυρίως, ποτέ δεν ξέχασε τι πάει να πει «να είσαι μακριά από το σπίτι σου»…

Κρητικός, κατά το ήμισυ, με καταγωγή από το Οροπέδιο Λασιθίου  (η μητέρα του γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τζερμιάδο Λασιθίου) επισημαίνει ότι θεωρεί καθήκον του να βοηθά όποιον και όπως μπορεί, όταν του ζητηθεί.

Η ανάγκη εμφανίστηκε τώρα με τις μεγάλες προσφυγικές ροές σε Λέσβο, Χίο, Κω και άλλα ελληνικά νησιά αλλά και με τις γύρω από τη Θεσσαλονίκη περιοχές όπου και μεγάλωσε.

Αλληλεγγύη στην πράξη

Μετά από 18 χρόνια ζωής στην Αγγλία, θεώρησε ότι έφτασε η ώρα να κάνει αυτό που πάντα είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του… Βοήθεια στην πράξη.

Η σύζυγός του, Βρετανίδα γέννημα θρέμμα, τον στήριζε πάντα σε όλα τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του και πώς θα μπορούσε τώρα να είναι απούσα…

Ξεκίνησε εκείνη να προτρέπει για αποστολή βοήθειας με μεταφορικές εταιρείες και εκείνος δόθηκε στον σκοπό, με όλες του τις δυνάμεις.

Ο Ανδρέας και η Claire Παπαζίδη, καριερίστες και οι δύο – ο μεν Ανδρέας πτυχιούχος του Πανεπιστημίου του Paisley στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής, εργαζόμενος στον τομέα της ενέργειας και η Claire πτυχιούχος Διοίκησης  Επιχειρήσεων  με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Πληροφορικής,  επαγγελματίας λογίστρια διοίκησης στη Μοργκαν Στάνλεϊ και τώρα ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου -  τόλμησαν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

Να φτιάξουν δηλαδή μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση και να παλέψουν όπως μπορούν για τα δικαιώματα ανήμπορων ανθρώπων, να βοηθήσουν με αξιοπρέπεια και αδιάκριτα.

Πώς «γεννήθηκε» η Grace

«Με το που είδαμε τις πλήθη μεταναστών να πνίγονται, με αποκορύφωμα το αγοράκι που ξεβράστηκε στην Τουρκία τον Αϋλαν Κουρντί, δε διστάσαμε ούτε λεπτό», λέει στο Cretalive ο Ανδρέας.

Πρώτο βήμα ήταν η δημιουργία ενός δικτύου εθελοντών. Έτσι «γεννήθηκε» η Grace το Νοέμβριο του 2015 κι έγινε εγγεγραμμένος οργανισμός τον Οκτώβριο του 2016 (Greenwich Refugee Aid & Community Enterprise)

«Οι σκοποί είναι μόνον ανθρωπιστικοί και η oργάνωση είναι  100% βασισμένη σε εθελοντές», σημειώνει ο Ανδρέας.

Όπως τονίζει, υπάρχουν 3 ιδρυτικά μέλη και περίπου 27 εθελοντές. Επίσης πολλοί σπεύδουν, ακόμη και τώρα, να βοηθήσουν από μόνοι τους με το ξεκαθάρισμα ρούχων , παπουτσιών , κτλ

Πρόσφατα άρχισαν να βοηθούν πρόσφυγες στο Λονδίνο μαζεύοντας έπιπλα για τα σπίτια τους ενώ σχεδιάζουν πώς θα μπορέσουν να δώσουν ρούχα σε Έλληνες ανά την Ελλάδα.

Η εμπειρία στη Λέσβο

Τα πράγματα ήρθαν  έτσι ώστε ο Ανδρέας να χρειαστεί να ταξιδέψει πρόσφατα για την Ελλάδα, όχι για να δει την οικογένεια και τους φίλους του αλλά για μία ακόμα … αποστολή βοήθειας.

Κατόπιν συνεννοήσεων, ήρθαν σε επαφή με τους ανθρώπους που έχουν αναλάβει την κάλυψη των αναγκών των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη Λέσβο.

«Προσπαθούμε να μπούμε στη Μόρια για αξιοπρεπή διανομή υλικών (non food items), είναι δύσκολο βέβαια. Ο κόσμος είναι πολύς. Πρέπει κάτι να γίνει, δε νοείται να ζουν άνθρωποι κάτω από αυτές τις συνθήκες», αναφέρει ο Ανδρέας.

Κι εξηγεί ότι, όσο μεγάλη είναι η ανάγκη για βοήθεια, άλλο τόσο ισχυρή είναι η πίεση που ασκείται από τη δαιδαλώδη ελληνική και διεθνή γραφειοκρατία.

Θέλουν να βοηθήσουν αλλά …

«Προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με την κυβέρνηση για να πάρουμε πρόσβαση στη Μόρια, αλλά αποδεικνύεται δύσκολοδεν το βλέπω», εξηγεί.

«Εν μέρει είναι λογικό. Η χώρα μας βρίσκεται σε δύσκολη θέση, μην έχοντας μεγάλη εμπειρία σε τέτοιες καταστάσεις και προσπαθώντας να πολεμήσει μία κρίση που έχει ξεχάσει να φύγει. Πρέπει να δείτε την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Η κατάσταση είναι το κάτι άλλο, με κάποιο τρόπο πρέπει να μας βοηθήσουν για να … βοηθήσουμε», τονίζει.

Το ... μαγικό Truckshop

Με μία … πατέντα (ιδέα ομάδας εθελοντών επισημη και κατοχυρωμένη) οι υπεύθυνοι της Grace καταφέρνουν να συμβάλουν σε διανομές υλικών (ρούχα, παπούτσια, κλινοσκεπάσματα κ.α) με έναν πολύ εύκολο τρόπο.

Αυτός είναι το …Truckshop.

Πρόκειται για ένα φορτηγό το οποίο είναι κατάλληλα διαμορφωμένο με κρεμάστρες και μεταφέρεται στα διάφορα καμπ εξυπηρετώντας με ένα εύκολο σύστημα τον κόσμο ώστε να τηρείται η τάξη και να αποφεύγονται οι εντάσεις και κυρίως με αξιοπρέπεια.

«Τα παιδιά του Truckshop είναι διαφόρων εθνικοτήτων με όμοιους σκοπούς όπως εμάς. Όταν πρωτοείδα τις φωτογραφίες έμεινα έκπληκτος.»

Με αξιοπρέπεια και χωρίς καθυστερήσεις

Υπάρχει ένα φύλλο Excel με ένα αλγόριθμο, οι πρόσφυγες περνούν πρώτα από εκεί, με τα χαρτιά στα χέρια τους, οι εθελοντές κρατάνε τα στοιχεία, μετά τους δίνουν ένα μπρελόκ, το μπρελόκ το δίνουν στο φορτηγό και στη συνέχεια μπαίνουν μέσα και διαλέγουν ό,τι θέλουν.

https://www.facebook.com/mobil...

Σε επαφή με μεγάλες ανθρωπιστικές οργανώσεις

Ο Ανδρέας υπογραμμίζει τη σημασία του σεβασμού στις ανάγκες των ταλαιπωρημένων αυτών ανθρώπων που αυξάνονται καθημερινά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

«Με ενδιαφέρει….μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η αξιοπρέπεια. Φανταστείτε να είχατε περάσει τόσο πολλά, να μένετε σε μια σκηνή μέσα στο κρύο, και να έρθει κάποιος να σας πει – Αν θές έλα να διαλέξεις ένα μπουφάν από εκείνο το φορτηγό, και όσο περιμένεις κερνάμε τσάι» συνεχίζει.

Σε συνεργασία με την οργάνωση «Hope and Aid Direct» που ειδικεύεται στην μεταφορά και παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, εδώ και 20 χρόνια αλλά και σε επαφή με την «Help Refugees» τον μεγαλύτερο οργανισμό grass roots (απλός λαός) στην Ευρώπη, οι επικεφαλής της GRACE ευελπιστούν ότι θα βάλουν το δικό τους λιθαράκι στο «τείχος» προστασίας των απανταχού αδύναμων πολιτών…

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση