ΚΡΗΤΗ
Μια απαγωγή σαν ... αστυνομικό μυθιστόρημα - Καρέ καρέ το χρονικό της απελευθέρωσης
Τα δάκρυα των αστυνομικών μετά από την πολύμηνη έρευνα της υπόθεσης - Το κλειδί της υπόθεσης και οι εμπλεκόμενοι
SHARE:
Δέκα αστυνομικά μυθιστορήματα δεν φθάνουν για να αφηγηθούν όλα όσα συνέβησαν σε αυτούς τους έξι και πλέον μήνες της απαγωγής Λεμπιδάκη. Μπορεί το κεντρικό πρόσωπο να ήταν ένα όμως πλαισιωνόταν από δεκάδες άλλους βασικούς ρόλους, καλούς και κακούς, που με τον δικό τους τρόπο συνέθεσαν αυτό το θρίλερ, το οποίο έρχεται να σημαδέψει τα Ελληνικά αστυνομικά χρονικά.
«Αυτό το βλέμμα δεν ξεχνιέται»
Ήταν 186 ημέρες και νύχτες γεμάτες εντάσεις, αγωνία, ανατροπές, απογοητεύσεις, αδιέξοδα, κούραση, νεύρα αλλά και ελπίδα. Η ελπίδα που δεν χάθηκε ποτέ γιατί υπήρξαν άνθρωποι που πίστεψαν στις δυνάμεις τους και το πάλεψαν μέχρι τέλους. Όσα χαστούκια και όσες πίκρες και αν πήραν σε αυτήν την πολύμηνη διαδρομή, στο τέλος γεύτηκαν αυτό που λέγεται δικαίωση.
Ήταν ένας «πόλεμος» με πολλές μάχες που δόθηκαν σε πολλαπλά επίπεδα. Και άφησε «πληγές» σε πολλούς. Αν υπήρχε-με κάποιο μαγικό τρόπο-μία αθέατη κάμερα την στιγμή της επιχείρησης στο κρησφύγετο όπου κρατούνταν ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, τότε θα είχαν όλοι την δυνατότητα να νιώσουν πρωτόγνωρα συναισθήματα.
Ήταν αυτό το βλέμμα του Μιχάλη Λεμπιδάκη όταν αντίκρισε τους αστυνομικούς και κατάλαβε ότι πήγαν για να τον σώσουν. «Αυτό το βλέμμα δεν ξεχνιέται» είπε με νόημα αστυνομικός που συμμετείχε στην επιχείρηση. Όταν οι αστυνομικοί τον καθησύχασαν και του αποδέσμευσαν το πόδι από την αλυσίδα, άρχισε να συνειδητοποιεί ότι «Ναι, δεν ήταν ψέμα. Ήταν ελεύθερος». Τον πήραν από το χέρι και τον έβγαλαν στο φως από το κολαστήριο που του είχαν φτιάξει οι απαγωγείς του. Και τότε όλοι οι αστυνομικοί που ήταν εκεί, ξέσπασαν σε κλάματα.
Ήταν ένα μείγμα συναισθημάτων: δάκρυα χαράς γιατί κατάφεραν να τον σώσουν, δάκρυα υπερηφάνειας γιατί πίστεψαν στις δυνάμεις τους αλλά και δάκρυα φόρτισης για όλα όσα είχαν βιώσει αυτούς τους έξι μήνες, σε αυτό το διαρκές κυνήγι με τους απαγωγείς που ευτυχώς δεν αποδείχτηκε κυνήγι … μαγισσών.
Το "κλειδί" της υπόθεσης
Σε αυτούς τους έξι μήνες πολλά συνέβησαν. Τα περισσότερα ίσως δεν θα τα μάθουμε ποτέ. Μπορεί πάλι κάποτε στο μέλλον να ακούσουμε κάποιους να μας αφηγούνται μία ιστορία. Οι πρώτοι δύο μήνες της απαγωγής ήταν εξαιρετικά δύσκολοι για την ΕΛΑΣ σε επίπεδο πληροφοριών, με τα στοιχεία να είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Επικρατούσε το απόλυτο σκοτάδι. Και όταν τα στοιχεία απουσιάζουν, τότε το μόνο που μπορεί να κάνεις κάποιος είναι σενάρια και λίστες πιθανών υπόπτων. Από τις αρχές του καλοκαιριού το κλίμα άρχισε να αντιστρέφεται. Η επιμονή των αστυνομικών της ομάδας που ανέλαβε τον χειρισμό των ερευνών σε συνδυασμό με την δύναμη της τεχνολογίας και το βαλιτσάκι της Διεύθυνσης Ανάλυσης και Διαχείρισης Πληροφοριών άρχισε να αποδίδει καρπούς, αξιοποιώντας και κάποια λάθη των απαγωγέων. Από τις αρχές του καλοκαιριού και όσο πλήθαιναν οι ενδείξεις σε βάρος των υπόπτων η ΕΛΑΣ εστίασε την προσοχή της στην περιοχή νοτίως των νομών Ρεθύμνου-Χανίων, από το Φραγκοκάστελο μέχρι και τα Σφακιά. Πίστευε ότι εκεί βρισκόταν το «κλειδί» της υπόθεσης. Οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι κατάγονται από την περιοχή, διαμένουν και δραστηριοποιούνται εκεί οπότε ήταν φυσικό να επιλέξουν «λημέρια» εντός έδρας.
Επί 120 ήμερες αστυνομικοί της μικτής ομάδας που είχε αναλάβει τις έρευνες υπό συνθήκες απόλυτης μυστικότητας είχαν σχεδόν …κατοικοεδρεύσει στην ευρύτερη περιοχή. Άλλοτε ακροβολισμένοι, άλλοτε παριστάνοντας τους τουρίστες, προσπαθούσαν να συλλέξουν όσα περισσότερα στοιχεία μπορούσαν για τους υπόπτους. Μέχρι και ελέγχους σε τουριστικά καταλύματα της ευρύτερης περιοχής διενήργησαν δήθεν ότι αποτελούν κλιμάκια της Τουριστικής Αστυνομίας.
Η κατάθεση του κ. Λεμπιδάκη στην Ασφάλεια Ηρακλείου κράτησε 7 ώρες, συνολικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες δύο ώρες αφορούσαν τα δύο 24ωρα της απαγωγής.
Ποιοι κρύβονται πίσω από την απαγωγή
Με αυτόν τον τρόπο και άλλες μεθόδους κατάφεραν να «παγιδεύσουν» με πομπούς αυτοκίνητα υπόπτων ενώ είχαν και «ακούσματα» από . υπό παρακολούθηση άτομα. Κάπως έτσι έφθασαν και στο τελευταίο κρησφύγετο, το οποίο όμως «έδεσαν» και με την φυσική παρακολούθηση που αποδείχθηκε καταλυτική ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» της επιχείρησης. Αστυνομικοί που είχαν κρυφτεί υπό συνθήκες καταρρακτώδους βροχής μέσα στους ασπαλάθους, κατάφεραν να εντοπίσουν με την παρατηρητικότητα τους κινήσεις που «πρόδιδαν» το ένοχο μυστικό των απαγωγέων. Στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου το θέμα «κούμπωσε», οι όποιες αμφιβολίες είχαν κάμφθηκαν και δόθηκε το «οκ» για την μεγάλη επέμβαση το πρωί της Δευτέρας. Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλούν τα προφίλ των εμπλεκόμενων στην υπόθεση που είναι βέβαιο ότι δεν περιορίζονται στις συλλήψεις που είχαν γίνει έως χθες.
Σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να δοθούν και απαντήσεις σχετικά με τον πραγματικό «εγκέφαλο» αυτής της απαγωγής, ποιος ή ποιοι είχαν την έμπνευση της επιλογής και της αρπαγής του συγκεκριμένου επιχειρηματία. Αναπόφευκτα λοιπόν υπάρχουν κάποια κρίσιμα κενά.
Συνολικά για την υπόθεση έχουν γίνει 8 συλλήψεις ανάμεσα τους και ένα ανήλικο κορίτσι ενώ τέσσερις ακόμα που προσήχθησαν θα αφεθούν ελεύθεροι. Από τους συλληφθέντες η αστυνομία εκτιμά πως οι 4 είναι οι απαγωγείς πρώτης φουρνιάς και οι άλλοι είναι η ενίσχυση που έγινε στην πορεία όταν κατάλαβαν πως οι αστυνομικοί είναι κοντά τους. Ένας από αυτούς περιγράφεται ως ο εγκέφαλος της υπόθεσης.