ΚΡΗΤΗ

Και δύο ...γυναίκες στην Μεγάλη Σύνοδο των Εκκλησιών στην Κρήτη

Ποιες καλεί με ειδική επιστολή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

No profile pic

«Εχετε επιλεγεί για να συμμετάσχετε στη θέση των συμβούλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο». 

Με τη φράση αυτή σε ειδική επιστολή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος  καλεί δύο γυναίκες να παρακολουθήσουν την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών που θα συγκληθεί τον προσεχή Ιούνιο στην Κρήτη. Με την απόφασή του αυτή ο κ. Βαρθολομαίος ουσιαστικά αποστέλλει μήνυμα και στους προκαθημένους των άλλων εκκλησιών να συμπεριλάβουν στις αντιπροσωπείες τους γυναίκες, όπως είχε συμφωνηθεί προσφάτως στη Σύναξη των Ορθοδόξων Προκαθημένων στο Σαμπεζί.

Οι αποδέκτες του πατριαρχικού γράμματος είναι η ηγουμένη της Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής των Χανίων μοναχή Θεοξένη και η επισκέπτρια αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ταφτ της Βοστώνης κυρία Ελισάβετ Προδρόμου.

Η 65χρονη ηγουμένη είναι επικεφαλής σε ένα από τα σημαντικότερα και δυναμικότερα μοναστήρια της χώρας. Σπούδασε Θεολογία και Κοινωνική Εργασία στην Αθήνα και από το 1975 είναι μοναχή. Η Μονή της Χρυσοπηγής, στην οποία ηγείται, είναι γνωστή για τις οικολογικές πρωτοβουλίες της και την κοινωνική της δράση στην Κρήτη. Επίσης συγκαταλέγεται στα μοναστήρια που συμβάλλουν στη λειτουργία της Μονής Ζωοδόχου Πηγής του Βαλουκλή, όπου είναι οι τάφοι των Πατριαρχών, με την τακτική αποστολή μελών της μοναστικής κοινότητάς της.

Η κυρία Ελισάβετ Προδρόμου δεν είναι θεολόγος αλλά έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και ασχολείται στις ΗΠΑ με θέματα θρησκευτικής ελευθερίας, τρομοκρατίας, επίλυσης συγκρούσεων και εκδημοκρατισμού των χωρών της Μέσης Ανατολής.

Οι δύο γυναίκες θα καταλάβουν τις δύο από τις έξι θέσεις συμβούλων που διαθέτει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως και όλες οι άλλες ορθόδοξες εκκλησίες στη Μεγάλη Σύνοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις υπόλοιπες τέσσερις θέσεις ανδρών προορίζονται μοναχοί και λαϊκά στελέχη.

Η κίνηση του Οικουμενικού Πατριάρχου δεν εκπλήσσει, αφού τις τελευταίες δεκαετίες στις αντιπροσωπείες του Πατριαρχείου στους διαχριστιανικούς διάλογους και στις ποικίλες συναντήσεις συγκαταλέγονται γυναίκες με ειδική μόρφωση και εμπειρία που εκφράζουν τις θέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά προκαλεί αίσθηση. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα η Εκκλησία της Ελλάδος, στα 40 άτομα της αντιπροσωπείας της στην Κρήτη, μεταξύ των οποίων 24 μητροπολίτες και ο Αρχιεπίσκοπος, δεν άφησε χώρο ούτε για μία γυναίκα.

Πηγή:ΤΟ ΒΗΜΑ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση