Οδός 1866: Αντιδράσεις από εμπόρους για την ανάπλαση της κεντρικής αγοράς του Ηρακλείου

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Συμφωνούν Δήμος και έμποροι ότι η εικόνα πρέπει να αλλάξει π.χ. να αποκτήσει ενιαίο στέγαστρο

Πολλά παράπονα, αντιδράσεις και επιφυλακτικότητα προκαλεί στους καταστηματάρχες της κεντρικής αγοράς του Ηρακλείου (οδός 1866) η απόφαση του Δήμου για την ανάπλαση της αγοράς.

Αρχές Απριλίου οι έμποροι ενημερώθηκαν με επίσημο έγγραφο από την Δημοτική Αστυνομία ότι πρέπει να γίνει απομάκρυνση των εμπορευμάτων τους από το χώρο της αγοράς που βρίσκεται κάτω από το πεζοδρόμιο. Υπενθυμίζεται ότι οι επαγγελματίες της οδού 1866 έχουν τη δυνατότητα χρήσης των πεζοδρομίων κατά 100% για έκθεση των προϊόντων τους και ζητούν να διατηρήσουν επιπλέον και τη δυνατότητα χρήσης τμήματος του πεζοδρόμου, γεγονός που βρίσκει αντίθετη τη Δημοτική Αρχή.

Σε αυτό το έγγραφο οι 50 από τους 60 εμπόρους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή υπέγραψαν ένα έγγραφο το οποίο αποτελεί ουσιαστικά ανταπάντηση στις προτάσεις του Δήμου. Εκεί οι ίδιοι ζητούν να διατηρήσουν τα εμπορεύματα τους στα δύο πλακάκια, κάτω από το πεζοδρόμιο, «εθιμοτυπικά, όπως και οι προηγούμενοι Δήμαρχοι μας έδιναν τόσα χρόνια» αναφέρει στο Cretalive ο κ. Στράτος Γιαννακάκης, έμπορος στην 1866.

Ο ίδιος τονίζει επίσης μία εξαιρετικά σημαντική παράμετρο στο εν λόγω ζήτημα: «την ημέρα που πήγαμε στο Δημαρχείο για να ζητήσουμε συνάντηση με τον κ. Καλοκαιρινό και τους αρμόδιους αντιδημάρχους η Δημοτική Αστυνομία ήταν εδώ (σ.σ. στην κεντρική αγορά) και μετρούσε το έξω τμήμα για το οποίο παραδοσιακά πληρώνουμε πρόστιμο. Δηλαδή βγάζουμε τα εμπορεύματα μας κάτω από το πεζοδρόμιο, με την ανοχή του Δήμου, και μετά πληρώνουμε το διπλάσιο απ’ ότι πληρώνουμε στο κανονικό πεζοδρόμιο που μας αναλογεί».

Ο Στράτος σημειώνει ότι παραπάνω η ενέργεια γίνεται εθιμοτυπικά (με λίγα λόγια ο Δήμος κάνει "τα στραβά μάτια") τουλάχιστον από το 1981 οπότε άνοιξε το συγκεκριμένο κατάστημα ο πατέρας του σε αυτό το σημείο.

«Η αποφαση του δημαρχου ειναι, οτι πρεπει ολα τα καταστήματα να βαλουμε τα προϊόντα μας σε μικρότερο εξωτερικό χώρο γιατι οπως δηλώνει ετσι θα γινει "αναβάθμιση" της αγοράς. Θα θελαμε να ενημερώσουμε τον Δήμαρχο (αν δεν το γνωρίζει) οτι ολα τα μαγαζια στην 1866 δεν είναι απο πολυεθνικές, αλλα μικρα μαγαζάκια 10, 15 κ 20m2. Οι 60cm για πολλα μαγαζιά δεν ειναι απλά και μόνο για καλαισθησία αλλα πραγματικά για την επιβίωση οικογενειων. Μεσα στην καλοκαιρινή σεζόν (γιατι αν δε το ξέρετε οι τουρίστες ειναι ηδη στο νησί μας), δεν ειναι εύκολο να αλλαξουν οι παγκοι σε 2 βδομαδες, ωστε να προσαρμοστουν στις επιλογες σας. Η παράδοσιακη αγορά εχει πολλά προβλήματα και ποτε κανενας δεν εχει ενδοιαφερθει για την βελτίωση της» αναφέρει από την πλευρά μία ακόμα έμπορος η οποία επικοινώνησε με το Cretalive και επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου παραμένει σταθερή στη θέση της για ενίσχυση των συνθηκών εμπορικής ανάπτυξης της πόλης με ταυτόχρονη προστασία της προσβασιμότητας, αλλά και τήρησης των ίδιων όρων για όλους τους επαγγελματίες.

Δεν παραλείπουν επίσης να υπενθυμίσουν και το στόχο για την οδό 1866, όπως έχει αναφερθεί από τον Δήμαρχο κ. Αλέξη Καλοκαιρινό, που είναι η αναβάθμιση και η απόκτηση εικόνας παραδοσιακής αγοράς. Γι’ αυτό και μελετάται από την πλευρά του Δήμου η δυνατότητα κατασκευής ενιαίου στεγάστρου, όπως και παροχής οικονομικών κινήτρων στους επιχειρηματίες για παρεμβάσεις στα καταστήματά τους στην φιλοσοφία του Open Mall.

Παρεμβάσεις σε ότι αφορά το ενιαίο στέγαστρο και την απομάκρυνση των τεντών που δίνουν μια εικόνα ακαλαισθησίας στην κεντρική αγορά του Ηρακλείου επιθυμούν και οι καταστηματάρχες με τους οποίους ήρθε σε επικοινωνία το Cretalive.

«Είμαστε στην ίδια πλευρά με τους επαγγελματίες. Κανείς μας δεν θέλει αδικίες, όλοι μας επιδιώκουμε την ενίσχυση της εμπορικής κίνησης» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από τη Λότζια. «Η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών δεν αντιπροσωπεύει τη φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής. Δεν μπορούμε να ζητάμε από έναν επαγγελματία, όπως οι ιδιοκτήτες εστίασης, να τηρεί τα όρια του κοινόχρηστου χώρου και σε άλλον να επιτρέπουμε την παραβίασή τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Γ ι’ αυτό το λόγο και ο ίδιος ο Δήμαρχος, έχει τονίσει ότι «πρέπει να εφαρμοστούν τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα και ταυτόχρονα να διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης των κοινόχρηστων χώρων για το 2025, σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς. Αυτή η ξεκάθαρη στάση, μόνο οφέλη θα προσφέρει στην πόλη».

Σημειώνεται ότι η Κανονιστική Διάταξη προβλέπει οι καταστηματάρχες να καταλαμβάνουν με τα εμπορεύματα τους το 70% του πεζοδρομίου. Με την ανοχή του Δήμου διαχρονικά καταλαμβάνουν το 100% του πεζοδρομίου.

Πάντως οι έμποροι εξέφρασαν και το παράπονο ότι υπήρξε ειρωνική και προσβλητική η αντιμετώπιση τους από την πλευρά κάποιου αντιδημάρχου χαρακτηρίζοντας ως «τσαντίρια» τα καταστήματά τους. Σε αυτό οι ίδιοι αντιτείνουν ότι θα μπορούσαν οι ίδιοι να εκσυγχρονίσουν τα καταστήματα τους ωστόσο ο παραδοσιακός χαρακτήρας είναι το στοιχείο που έλκει τους τουρίστες μεσαίου εισοδήματος στην κεντρική αγορά του Ηρακλείου.

Επίσης λένε ότι από αυτά τα καταστήματα ζουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειες τους και τέτοια συμπεριφορά δε βοηθά στο πλαίσιο στενής συνεργασίας που επιθυμούν και οι ίδιοι να έχουν με τον Δήμο προκειμένου να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση για την αναβάθμιση της κεντρικής αγοράς του Ηρακλείου.

 

Δείτε επίσης:

Καλοκαιρινός: Η οδός 1866 μπορεί να αναβαθμιστεί και να αποκτήσει την αίγλη και την εικόνα παραδοσιακής αγοράς

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ