Ελένη Βατσινά: Ετοιμόρροπα κτίρια και αμίαντος απειλούν τους σεισμόπληκτους

Newsroom
Newsroom

32 μήνες μετά το σεισμό, ελάχιστες κατεδαφίσεις έχουν προχωρήσει ενώ αμίαντος σε στέγες και καμινάδες αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων του Αρκαλοχωρίου

Το οξύ θέμα των κατεδαφίσεων που δεν έχουν προχωρήσει 32 μήνες μετά το σεισμό στο Αρκαλοχώρι φέρνει στη Βουλή η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά.

Με ερώτησή της προς την Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η κ.Βατσινά υπογραμμίζει τον άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια σεισμόπληκτων, κατοίκων του Αρκαλοχωρίου αλλά και διερχόμενων από σημεία όπου στέκονται ακόμη ετοιμόρροπα κτίρια.

Όπως τονίζει πέραν του κινδύνου κατάρρευσης και επαπειλούμενων τραυματισμών, ορισμένα ερείπια έχουν μετατραπεί σε χώρους-εστίες μόλυνσης και απορριμμάτων.

Η βουλευτής σημειώνει, δε, το ζήτημα του αμίαντου σε στέγες και καμινάδες, ζήτημα άκρως επικίνδυνο, που έχει αναδειχθεί και από το ΤΕΕ/ΤΑΚ σε έκθεσή του από το Νοέμβριο του 2022.

Η κ.Βατσινά υπογραμμίζει στην ερώτησή της ότι για τρίτο χρόνο εκκρεμεί η αποκατάσταση κτηρίων που έχουν υποστεί ζημιές αλλά και η κατεδάφιση των ακατάλληλων, καθώς και η πλήρης ενίσχυση των σεισμοπλήκτων σε τομείς της εκπαίδευσης, της οικονομίας και της στέγασης.

Όμως, τονίζει, "το σύνολο 834 ακατάλληλων κτηρίων που έχουν χαρακτηρισθεί ως κόκκινα ένα χρόνο πριν (Μάρτιος 2023) στο μεγαλύτερο βαθμό τους παραμένουν στη θέση τους και είναι τελικώς απορίας άξιον ποια Υπηρεσία θα αναλάβει την πλήρη διεκπεραίωση αυτών και αν τελικά θα χρηματοδοτηθεί η Περιφέρεια Κρήτης για το σκοπό αυτό".

"Οι σεισμόπληκτοι και οι οικογένειές τους παραμένουν επομένως, εγκλωβισμένοι σε ένα καθεστώς ομηρίας για το σύνολο του βίου τους" - τονίζει η βουλευτής και ρωτά αν οι υπουργοί προτίθενται να λάβουν πρωτοβουλία για την ένταξη των σεισμόπληκτων δήμων της Κρήτης στο Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών για τους ΟΤΑ Α' & Β' Βαθμού, αλλά και από ποια αρμόδια Υπηρεσία και με ποια χρηματοδότηση θα ολοκληρωθεί η κατεδάφιση και η απομάκρυνση επικίνδυνων υλικών από τα κτήρια.

Σε δήλωσή της η κ.Βατσινά ανέφερε: “Οι πιέσεις μας απέδωσαν καρπούς και διπλασιάζεται ο αριθμός των υπαλλήλων που θα εξετάζουν τους φακέλους των σεισμόπληκτων. Επίσης η κυβέρνηση - αν και με 2,5 χρόνια καθυστέρησης και μετά από τις πολλαπλές επισημάνσεις και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις - αντιλήφθηκε ότι το μοντέλο που επιδιώχθηκε να ακολουθηθεί για τους φακέλους των σεισμόπληκτων αποδείχθηκε παντελώς αναποτελεσματικό.

Μένει να δούμε πως οι δεσμεύσεις που δόθηκαν σήμερα στο Αρκαλοχώρι δια στόματος των κ.κ. Αυγενάκη και Τριαντόπουλου θα πάρουν "σάρκα και οστά" και φυσικά πώς θα ληφθεί μέριμνα και για όλα τα άλλα ζητήματα, με πρωταρχικό το θέμα των κατεδαφίσεων και της απομάκρυνσης του αμιάντου που θίγω σήμερα”.

 

Δείτε επίσης:

Δεσμεύσεις για τους σεισμόπληκτους: Διπλασιάζεται ο αριθμός των υπαλλήλων που ελέγχουν τους φακέλους

Ζητούν "να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις"... χθες!

Στο Αρκαλοχώρι ο Νίκος Ανδρουλάκης - Σύσκεψη στο Δημαρχείο για τους σεισμόπληκτους

Τί απαντά το Υπουργείο Οικονομικών στην Ελένη Βατσινά για την αναστολή πλειστηριασμών σε βάρος σεισμόπληκτων

ΤΕΕ- ΤΑΚ: Αδιέξοδη τροπολογία για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ