Από τους νέους και τα παιδιά θα αλλάξουν τα στερεότυπα για τη βία!

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Μ.Ζαρωτιάδου: Ακόμη κι αν δε συμβαίνει σε εμάς, η έμφυλη βία είναι δίπλα μας

Της Κατερίνας Παντινάκη

Αυξητική είναι η τάση στα περιστατικής έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ωστόσο όπως τονίζει η ειδική συνεργάτης της Γ.Γ. Μαρία Ζαρωτιάδου, καταγράφεται αυξανόμενη τάση και στην καταγγελία των περιστατικών.

Όπως τόνισε η κ.Ζαρωτιάδου, "ακόμη κι αν η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία δε συμβαίνει σε εμάς, μπορεί να συμβαίνει δίπλα μας", κι ως εκ τούτου πρέπει όλοι να εκπαιδευτούμε στα όσα περιλαμβάνει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που από πέρυσι αποτελεί νόμο του Κράτους και αφορά στην Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας.


Αναφορικά με θέματα ισότητας, τα στερεότυπα και το σεξιστικό λόγο, η Μ.Ζαρωτιάδου μίλησε για ένα μεγάλο, πολυπαραγοντικό ζήτημα, στο οποίο η Γενική Γραμματεία σε συνεργασία με Υπουργεία και φορείς επιδιώκει να κάνει παρέμβαση. "Προσπαθούμε να περάσουμε στη Βάση, δηλαδή στα παιδιά και να εκπαιδεύσουμε τη νέα γενιά, προκειμένου να περιοριστεί η διαιώνιση των στερεοτύπων, που έχουν ως αποτέλεσμα και τη διαμόρφωση σεξιστικού λόγου" - τόνισε η ειδική συνεργάτιδα της Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ., εξηγώντας ωστόσο ότι τόσο σε επίπεδο εργαλείων και δομών όσο και σε επίπεδο κοινωνίας και νοοτροπίας, βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο από ότι χρόνια πίσω. "Έχουν αναβαθμιστεί τα εργαλεία και οι δομές για τις γυναίκες που αποφασίζουν να καταγγείλουν, ενώ παράλληλα υπάρχει και ένα ευρύ νομοθετικό και εκτελεστικό πλαίσιο" - σημειώνει η ίδια, προσθέτοντας και πως και σαν κοινωνία είμαστε "πολύ καλύτερα σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες".

Υπό την "ομπρέλα" της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων λειτουργεί ένα πανελλαδικό δίκτυο δομών : 1 συμβουλευτικά κέντρα, 19 ξενώνες φιλοξενίας και η γραμμή SOS 15900 που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, καθ'όλη τη διάρκεια του έτους, για την καταγγελία περιστατικών είτε από τις ίδιες τις γυναίκες είτε από άλλα πρόσωπα. "Δεν κρίνουμε ποτέ τη γυναίκα που δε θα θελήσει να προχωρήσει περαιτέρω στην καταγγελία του συμβάντος ή θα θελήσει να επιστρέψει στον σύντροφό της, είναι σημαντικό όμως - και οι γυναίκες πια το ξέρουν - ότι υπάρχει στήριξη τόσο σε νομικό επίπεδο όσο και σε υποδομές" - κατέληξε η κ.Ζαρωτιάδου.

Η Μαρία Ζαρωτιάδου θα μιλήσει στην εκδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα στις 19.00 στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ