1ο Δημοτικό Αρκαλοχωρίου: Μέσα από τα κοντέινερ γίνονται θαύματα!

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Ένα σεισμόπληκτο σχολείο που δεν το βάζει κάτω αλλά συνεχώς διακρίνεται- Τι λένε στο Cretalive εκπαιδευτικοί του.

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

Ήταν 27 Σεπτεμβρίου του 2021 όταν ο Εγκέλαδος έβαλε στο στόχαστρο το Αρκαλοχώρι. Κάτοικοι έμειναν χωρίς σπίτι και περιουσίες, εκπαιδευτικοί και μαθητές χωρίς σχολείο…

Σήμερα, 2024 πια, στο 1ο Δημοτικό σχολείο Αρκαλοχωρίου το μάθημα εξακολουθεί να γίνεται σε κοντέινερ. Ελλείψεις υπάρχουν, οι δυσκολίες δε λείπουν, όμως, όλοι παλεύουν για το καλύτερο και τα παιδιά, με πείσμα και χαμόγελο, καταφέρνουν να διακρίνονται!

1ο Αρκαλοχώρι

Όπως έγραψε το Cretalive, μαθητές της ΣΤ’ τάξης του σχολείου έλαβαν το 1ο βραβείο στην κατηγορία μηχανολογίας στον περιφερειακό διαγωνισμό ρομποτικής STEM 2024 Κρήτης και τη Δράση 1821 – Μικρή Επανάσταση Στην Εκπαίδευση.

Έφτιαξαν ένα αυτόματο θερμοκήπιο με αυτόματη ανοιγμένη σκεπή ανάλογα με τις συνθήκες, αυτόματο πότισμα και ανεμιστήρα.

Η εργασία έγινε από τους εκπαιδευτικούς Χαρούλα Λαδιανού και Μαρίνα Καραθανάση και τους μαθητές Ιωάννη Παπαδάκη, Πολυξένη Τεγονίκου, Εμμανουήλ Γαρεφαλάκη, Μαρία Ταμιωλάκη και Ιωάννα Κριτσωτάκη.

1ο Αρκαλοχώρι

Τα κοντέινερ δεν περιορίζουν τα όνειρά τους!

Ο διευθυντής του σχολείου, κ. Γιάννης Λαμπράκης, αναφέρει πως οι μαθητές συμμετείχαν για πρώτη φορά σε διαγωνισμό ρομποτικής και, φυσικά, χάρηκαν πολύ με το αποτέλεσμα. Σημειώνει πως ό,τι γίνεται είναι με γνώμονα το καλύτερο των παιδιών, τα οποία εργάστηκαν με μεράκι και κατάφεραν να διακριθούν. Μάλιστα, το συγκεκριμένο θερμοκήπιο που έστησαν μπορεί να δώσει λύσεις ακόμα και σε παραγωγούς της περιοχής!

1ο Αρκαλοχώρι

Σε ερώτηση για το πώς έχει επηρεάσει ο σεισμός τη λειτουργία του σχολείου, ο κ. Λαμπράκης απαντά πως πριν τον Εγκέλαδο, το σχολείο είχε ως 230 παιδιά. Ένα διάστημα, οι εγγραφές μειώθηκαν καθώς κάποια άτομα, κυρίως αλλοδαποί που δεν κατάγονταν από την περιοχή, έφυγαν από το Αρκαλοχώρι και τα γύρω χωριά. Σταδιακά, όμως, ντόπιοι, ακόμα και αν είχαν απομακρυνθεί, αποφάσισαν να επιστρέψουν. Σήμερα, το σχολείο αριθμεί 175 παιδιά και εκτιμάται πως, λόγω του αεροδρομίου, ο αριθμός θα ανέβει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

1ο Αρκαλοχώρι

Αυτή τη στιγμή, το μάθημα γίνεται σε κοντέινερ, κάτι που, ιδιαίτερα τον χειμώνα, αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα. Όταν βρέχει, δεν υπάρχει στεγασμένος χώρος για το διάλλειμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ οι εκδηλώσεις, όπως η γιορτή της 25ης Μαρτίου, γίνονται σε χώρο εκτός σχολείου, στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου.

Μέχρι να είναι έτοιμο το κτήριο που θα υποδεχτεί τους μαθητές, όπως τους αξίζει, κανείς δεν το βάζει κάτω. Με πείσμα, επιμονή, όρεξη και πολλή δουλειά, στο 1ο Δημοτικό σχολείο Αρκαλοχωρίου… γίνονται πράγματα!

1ο Αρκαλοχώρι

Ο διευθυντής του σχολείου αναφέρει πως ο στόχος είναι τα παιδιά να είναι χαρούμενα, να προοδεύουν και οι εκπαιδευτικοί κάνουν αυτό που ξέρουν να κάνουν καλά!

Παράλληλα με τη διάκριση στη ρομποτική, «τρέχει» ο διαγωνισμός τραγουδιού “Καν’ το ν’ ακουστεί” του European School Radio με θέμα τη φιλία, όπου το σχολείο κατέκτησε την 5η θέση ανάμεσα σε 109 συμμετοχές. Τώρα, όποιος θέλει μπορεί να ψηφίσει το τραγούδι στον εξής σύνδεσμο vote.europeanschoolradio.eu/vote.

Μάθετε περισσότερα ΕΔΩ.

Ακόμα, συμμετέχει στον Μαθητικό Διαγωνισμό με τίτλο «8α YouSmile Awards» και θέμα «Πράξεις και πρωτοβουλίες μαθητών (σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο), που είχαν θετικό αντίκτυπο στον κοινωνικό τους περίγυρο και ενέπνευσαν άλλα παιδιά ή ενήλικες». Διοργανωτής είναι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και πιο συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Εθελοντικό Δίκτυο «YouSmile». Σε αυτό το πλαίσιο, τα παιδιά θα ζωγραφίσουν σε καμβά και τα έργα τους θα έχουν μία μόνιμη θέση στο Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου.

Οι δράσεις δε σταματάνε εδώ… Η χορωδία του σχολείου, όπως και άλλα σχολεία της ευρύτερης περιοχής, θα λάβει μέρος σε συναυλία- αφιέρωμα στον Γιάννη Μαρκόπουλο, που θα διεξαχθεί στο Ανοιχτό Θέατρο Αρκαλοχωρίου.

«Το κτηριακό πρόβλημα δεν αποτελεί εμπόδιο, αντίθετα, μας πεισμώνει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπράκης.

 

Ένα θερμοκήπιο από μαθητές!

Η κ. Λαδιανού αναφέρει πως ελήφθη η απόφαση να δημιουργηθεί ένα θερμοκήπιο, καθώς βρισκόμαστε στην Κρήτη και είναι κάτι που αφορά την τοπική κοινωνία. Γονείς μαθητών, εξάλλου, είναι αγρότες και γεωπόνοι και προσέφεραν χρήσιμες πληροφορίες στην εργασία. (Δείτε ΕΔΩ)

Έγινε ολόκληρη έρευνα για το τι θα χρειαστεί το θερμοκήπιο και τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την εκτέλεση της ιδέας που είχαν όλοι μαζί. Η εκπαιδευτικός περιγράφει ότι οι μαθητές ήταν ενθουσιώδεις και εργάστηκαν με πολλή φαντασία και όρεξη.

Το αποτέλεσμα δικαίωσε τους πάντες! 

Όσο αφορά στο θέμα του σεισμού, η ίδια είναι στο σχολείο τα τελευταία τρία χρόνια, βίωσε το «χτύπημα» του Εγκέλαδου και τονίζει πως καταβάλλεται προσπάθεια από όλους ούτως ώστε οι μαθητές, σε καμία περίπτωση να μην αισθάνονται πως μειονεκτούν έναντι παιδιών άλλων σχολείων.

 

*Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το σχολείο στο gallery που ακολουθεί

Δείτε επίσης:

Το 1ο Βραβείο Μηχανολογίας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου

Tα "καυτά" προβλήματα των σεισμοπλήκτων στο επίκεντρο - Ορόσημο η 15η Μαΐου

Ζητούν ... χείρα βοηθείας για τα σεισμόπληκτα σχολεία

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ